AKTUÁLIS HÍREK


SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
2015. november 27.
A Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház közös sajtótájékoztatója

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Váci Dunakanyar Színház - mely novemberben ünnepli megalapításának harmadik évfordulóját - továbbvíve a szakmai életében meghatározó V4 eszmeiséget, a következő évadok műsortervében egy-egy V4 ország nemzeti szerzőjének műve kerül a középpontba. Az 2015/16-os évadban a kiemelt produkció, a lengyel Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című művéből készülő előadás, melyet az egyik legnevesebb ukrán színházi szakember Yaroslav Fedoryshyn rendez. A tavalyi sikeres együttműködés eredményeként, az előadás létrehozásában újfent koprodukciós partnerként vesz részt a Nemzeti Színház, jelentette be Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

A készülő produkció komoly szintlépést jelent a Váci Dunakanyar Színház számára. Az eddigiekhez képest nagy szereplő – és alkotógárda dolgozik a produkció sikerén. A Nemzeti Színházzal való újbóli együttműködés pedig hatalmas megtiszteltetést és szakmai megerősítést jelent a fiatal intézmény számára.

A rendező Yaroslav Fedoryshyn, a méltán híres ukrán Lviv Academic Voskresinnia Theatre igazgatója, mely visszatérő fellépője a leghíresebb színházi fesztiváloknak Skóciától kezdve, Lengyelországon és Egyiptomon át, Törökországig, világszerte. Az előadás jelmez és díszlettervezője pedig a rendező állandó alkotótársa, Alla Fedoryshyna, neki köszönhető a rendezés expresszív formanyelvéhez kapcsolódó különleges látványvilág. Az előadásban a Váci Dunakanyar Színház korábbi produkcióiból is ismert Pataki Szilvia, Kaszás Mihály, Vándor Éva, Havasi Péter, Szabó Erika, Molnár Gyöngyi és Smál-Szilaj Gábor mellett, Pásztor Tibor és Ivaskovics Viktor kapott szerepet, valamint három év szünet után ezzel a produkcióval tér vissza a színpadra a színház direktora, Kis Domonkos Márk.

A bemutatóra 2015. november 28-án Vácon kerül sor, a Nemzeti Színházbeli premier pedig 2015. december 17-én lesz. A tervek szerint külföldön is látható lesz az előadás, nem titkolt cél a nemzetközi színházi találkozókon való részvétel.