AKTUÁLIS HÍREK


ARANY OROSZLÁN FESZTIVÁL
2016. október 3.
A váci színház sikere a 27. lembergi Arany Oroszlán Fesztiválon

Lembergben idén 27. alkalommal került sor az Arany Oroszlán Fesztiválra, melynek a Yaroslav Fedoryshyn által vezetett Voskresinnia Színház adott otthont szeptember 17. és október 2. között. A fesztivált először 1987-ben rendezték meg.

A fesztivál keretén belül a lembergi társulat mellett sok más ukrajnai és külföldi színháztársulat előadását láthatták, Magyarországot a Váci Dunakanyar Színház képviselte. Szeptember 29-én, Jean Genet: Cselédek című darabját mutatták be, melyet Bakos-Kiss Gábor rendezett, szeptember 30-án pedig a már több más nemzetközi fesztiválon is sikereket szerzett W. Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című előadásukat láthatta a közönség, melyet a Nemzeti Színházzal koprodukcióban készítettek.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy két előadásunk is meghívást kapott erre a nagy múltú és híres nemzetközi színházi fesztiválra. Annak pedig még inkább örülök, hogy vendégszereplésünk sikeres volt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a nézőktől és a színházi szakemberektől is.” – mondta a színház igazgatója, Kis Domonkos Márk.

A produkcióval egyébként májusban négy díjat is nyert a színház a tizennyolcadik alkalommal megrendezett MELPOMENI TAVRIA Nemzetközi Színház Fesztiválon Herszonban: a legjobb női főszereplőnek (Pataki Szilvia), a legjobb férfi főszereplőnek (Kaszás Mihály) és a legjobb férfi mellékszereplőnek (Ivaskovics Viktor) járó díjat, s továbbá Alla Fedoryshyna érdemelte ki a legjobb látványért (díszlet- és jelmez) járó díjat.

A Váci Dunakanyar Színház következő nemzetközi fesztivál fellépése Radomban, Lengyelországban lesz, a nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, ahol természetesen W. Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című darabját mutatják be. „Nagy megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Színház után, idén a váci színház képviseli majd Magyarországot ezen a fesztiválon. Bízom benne, hogy sikerül valamilyen díjjal hazatérnünk majd.” – fogalmazott Kis Domonkos Márk.