AKTUÁLIS HÍREK


LEGLÁTVÁNYOSABB ELŐADÁS A MAGYAR „YVONNE” LETT
2016. október 30.
Leglátványosabb előadás díját kapta a Váci Dunakanyar Színház a 12. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon

Az idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg Radomban a Nemzetközi Gombrowicz Fesztivált. A rendezvényre kétévente kerül sor, idén tizenegy produkciót, hét lengyel, egy francia, egy spanyol, egy argentin és egy magyar Gombrowicz előadást láthatott a fesztivál közönség október 22. és 29. között. "Az esküvő" négyszer, az Yvonne, burgundi hercegnő öt változatban került bemutatásra.

A zsűri tagjai, Jacek Wakar (színházi kritikus), Jan Bończa-Szabłowski (színházi kritikus), Bożena Sawicka (Kulturális Minisztérium munkatársa), Aleksander Mardań (drámaíró) és Peterdi Nagy László (színháztörténész, író) az utolsó előadás után döntött arról, hogy mely előadásokat jutalmazzák. A zsűri egyöntetű véleménye alapján a Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház koprodukciója, az Yvonne, burgundi hercegnő a leglátványosabb előadás díját kapta.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezen a rangos és nagy múlttal rendelkező fesztiválon részt vehettünk, mely már önmagában is hatalmas eredmény egy ilyen fiatal színház számára. Az viszont külön öröm, hogy a tizenegy produkció közül, a miénk lett a leglátványosabb előadás.” – mondta Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

A produkció jelmez és díszlettervezőjét, Alla Fedoryshyna-t nem először jutalmazták az előadás képi világáért. Májusban a tizennyolcadik alkalommal megrendezett Melpomeni Tavria Nemzetközi Színházi Fesztiválon Herszonban is tarolt a magyar előadás, itt négy díjat vehettek át: a legjobb női főszereplőnek (Pataki Szilvia), a legjobb férfi főszereplőnek (Kaszás Mihály) és a legjobb férfi mellékszereplőnek (Ivaskovics Viktor), s továbbá Alla Fedoryshyna érdemelte ki a legjobb látványért (díszlet- és jelmez) járó díjat.