AKTUÁLIS HÍREK


EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS A NEMZETI SZÍNHÁZZAL
2014. december 29.
A két színház vezetője együttműködési megállapodást írt alá. Mai sajtótájékoztatójukon ismertették a közös munka kereteit, amely a váciakat közelebb viheti régi vágyuk teljesüléséhez, hogy a pillanatnyilag befogadó színházként működő intézmény önálló társulattal rendelkező kőszínházzá váljék.
A rendszerváltás 25. évfordulója kapcsán, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó célkitűzéseihez kapcsolódva, a közép-európaiság és a visegrádi gondolat határozza meg a Váci Dunakanyar Színház idei évadra tervezett négy saját bemutatójának tematikáját.
Az évadterv összeállításakor a Visegrádi Négyek országainak nemzeti szerzőitől választottak egy-egy drámát:
  • Olt Tamás: Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora
  • Sławomir Mrożek: Özvegyek
  • Vaclav Havel: Audiencia/Verniszázs
  • Michaela Zakutanská: Single radicals
Az előadásokat a Nemzeti Színházzal koprodukcióban hozzák létre, melynek keretében a Nemzeti Színház színművészei (Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor), valamint rendező-gyakornokai (Nagy Péter István, Tömő György) fogják az előadásokat rendezni, illetve a Nemzeti Színház színművészei is feltűnnek a váci színpadon. Az együttműködés során létrehozott produkciók fővárosi bemutatását is tervezik. A Váci Dunakanyar Színház egyik fontos célkitűzése a fiatal generáció felkarolása, támogatása, így a saját bemutatók tervezésekor is szem előtt tartották, hogy fiatal, pályájuk elején lévő rendezőkkel dolgozzanak együtt. Az együttműködés nem csak a színház működését erősíti meg, de kiemelt fontosságú a város kulturális életében is.
A Nemzeti Színházzal való koprodukció hatalmas mérföldkövet jelent az alig másfél éve működő színház számára, s újabb nagy lépést tesznek előre a négy saját bemutató létrehozásával.