AKTUÁLIS HÍREK


1956 A SZÍNFALAK ELŐTT ÉS MÖGÖTT
2016. október 12.
A színésztársadalomnak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben való részvételére emlékező kiállítás nyílik a Váci Dunakanyar Színházban október 15-én 18 órakor.

A forradalom 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával megvalósuló kiállítás megrendezésére Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója Lencsó László muzeológust kérte fel, akinek munkáit a Váci Dunakanyar Színház galériájában számos alkalommal láthatta már a színház közönsége. Az ő nevéhez fűződik a korábbi Huszárik Zoltán emlékkiállítás, a színház születetését, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó eddigi történetét bemutató időszaki kiállítás is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a huszadik század magyar történelmének legfontosabb és napjainkig élő, máig ható eseménye volt. Részt vett benne az egész ország, nemcsak a főváros, de a vidéki városok és a legkisebb települések lakossága is. Elhíresült hősei, emblematikus szereplői és névtelen résztvevői között a korabeli társadalom minden rétegének képviselője megtalálható. Bár a rendszerváltást követő évtizedekben végzett szorgos történelmi kutatómunkák, a nagyszámú visszaemlékezések és az előkerült dokumentumok jóvoltából napról-napra egyre többet tudunk a hatvan éve történt sorsfordító eseményekről, de még mindig jó néhány esemény, emberi szerep, sors vár pontosabb tisztázásra. Ilyen érdekes és talán kevéssé ismert szegmense az 1956-os témakörnek a színésztársadalom részvétele, melynek bemutatására tesz kísérletet jelen kiállítás néhány széles körben ismert színésznek a forradalmi eseményekben játszott szerepét és sorsát nyomon követve.

Nagyon széles a spektrumot ölel fel, attól kezdve, hogy a Bessenyei és Sinkovits hazafias verseket szavalt, egészen odáig, hogy Nagy Attila egész Borsod megye vezetője lett és színész létére bizonyos dolgokat meg tudott akadályozni. Engedve az események magával ragadó erejének a lehetőségeikhez mérten képviselték azt, amit az emberek éreztek, hogy az egész rendszerből, a személyi kultuszból, a szegénységből, a hazugságból elég volt. Vállalták ezt a szerepet annak minden következményével együtt.

A forradalmat követő megtorlások során 30 000-en kerültek börtönbe és sokakat ki is végeztek. A kiállításban szereplők színész mivoltuknak köszönhetően viszonylag könnyen megúszták.  Egy anekdota szerint Rákosi Mátyás is azt mondta, hogy a színészeket nem kell bántani. Nemzetközi védelemmel rendelkeztek, hiszen például Sinkovits Imrét, vagy Nagy Attilát külföldön is ismerték. A kivégzést elkerülték ugyan, de segédmunkásként dolgoztak, másokra börtönbüntetés várt, esetleg évekig mellőzöttek voltak. Hogy milyen mértékben az változó, de a hétköznapi hősökhöz hasonlóan az ő életükben is mély nyomokat hagyott 1956.

Jól példázza ezt Kautzky Ervin, Vác város díszpolgára és a színház szellemi alapítójának sorsa, aki rádión keresztül az egész ország előtt szavalta el a Nemzeti dalt. Pályája kettétört, nem élhetett hivatásának, és később sem tért vissza a színpadra, inkább a fiatal színészgeneráció oktatásának szentelte életét.

A kiállítás részeként felvételről megtekinthető a Váci Dunakanyar Színház a forradalom a 60. évfordulójára készült előadása, mely az idei V4 Fesztivál – és Színházi Találkozó nemzetközi workshopján született Yaroslav és Alla Fedoryshyn ukrán színész rendező házaspár irányításával. Nyolc színész – három lengyel, egy cseh, egy szlovák és három magyar – vett részt a közel két hétig tartó workshopon. A létrehozott előadás mozgásszínházi eszközökkel és látványos fény és hanghatásokkal ábrázolja a hatalom és az emberek ellentmondásos viszonyát.

A kiállítás ajánlott minden korosztálynak, azoknak, akik személyes tapasztalatokkal rendelkeznek, azoknak is, akik családi legendáriumból ismerik a történéseket, de a fiatal generációnak is, hiszen ezáltal emberközeli módon ismerhetik meg ezeket a sorsfordító eseményeket.

 

Fehérvári Fruzsina