AKTUÁLIS HÍREK


ÚJ BEMUTATÓ
2017. december 7.
A magyar származású Yasmina Reza MŰVÉSZET című darabját mutatja be a Váci Dunakanyar Színház december 16-án.

A világ és Európa színpadain is hatalmas sikernek örvendő darab, finom humorral és mesteri érzékenységgel tárja fel egy jól ismert viszonyrendszernek, a baráti háromszögnek ingoványos talaját. A „háromszög csúcsait” a darabban Csórics Balázs, Karalyos Gábor és Kis Domonkos Márk alakítják, és már el is kezdték az alkotó munkát Bakos-Kiss Gábor rendezői irányítása mellett.

Serge, a befutott orvos engedve új szenvedélyének egy kortárs festményre tesz szert, s bár egy vagyonba került, kétely nélkül és büszkén hívja át barátait, hogy szemügyre vegyék a képzőművészeti csoda vitathatatlan értékeit: „egyhatvanszor egyhúsz, fehér alapon haránt irányú, vékony, fehér pászmák”. Marc döbbenten áll, véleményét képtelen magában tartani, és kifakad. Yvan pedig választhat, hogy kinek az oldalára áll ebben a parádés esztétikai konfliktusban, amelynek a végére az is kiderül, hogy miként alakul a barátság sorsa. Hogy mindez hogyan valósul meg arról Bakos-Kiss Gábor színművész rendezőt kérdeztem.

A darab címe művészet, és egy kortárs festmény körül bonyolódik a cselekmény. Miért érdekes téma ez?

A műalkotásokhoz hogyan viszonyul az ember, mennyire képes beengedni az újdonságot, a progresszívebb művészi megnyilvánulásokat az életébe, és mennyire próbálja a hagyományosat tiszteletben tartani. De ami ennél is izgalmasabb az előadásban, hogy egy magánéleti válság, az új fogódzók keresése hogyan változtatja meg óhatatlanul a személyiségét, és az a személyiség amit a barátai megismertek vagy megszerettek hogyan válik hirtelen először csak furcsává, aztán már nehezen kezelhetővé, a végén taszítóvá, miközben rá kell döbbenni arra, hogy ugyanarról az emberről van szó, csak az életünk az folyamatosan változik, és meg kell próbálni együtt lélegezni a másikkal. Nagyon érdekes eszenciáját adja a darab, hogy olyan, mintha egy kép robbantaná ki, de ennél sokkal többről van szó.

Elég komoly kérdéseket boncolgat akkor a darab, mégis vígjátékról van szó. Miben nyilvánul meg az előadás humora?

Azt gondolom, hogy nem is vígjáték, sokkal inkább szatíra. Az ember a nagy dolgokkal való szembesülést a legkönnyebb módon úgy tudja megemészteni, hogyha ehhez a humort hívja segítségül. Az előadásban ott billeg, hogy miközben nagyon fájdalmas dolgokról esik szó, kacagunk önmagunkon. Nem egy helyzetkomikumokra, vagy jellemkomikumokra épülő darab, hanem a három figurának a személyes tragédiáival való megküzdésre tett kísérletei azok, amelyek a nézőben derültséget okoznak.

Nem az első rendezésed ez már Vácon, Cselédekben három színésznőt igazgattál, legutóbb pedig Az utolsó hősszerelmesben szintén a nőknek jutott kiemelt szerep. Milyen most három pasival együtt dolgozni?

Egy másmilyen, egy újabb helyzet. Hármójukkal együtt dolgozni érdekes kihívás, annak ellenére, hogy nem vagyunk egymás számára ismeretlenek, hiszen valamilyen munkakapcsolatban mindegyikükkel voltunk már korábban. Még a próbafolyamat elején vagyunk, de biztosan megkönnyíti a munkát, hogy mi pasik jobban megértjük egymást. Míg nőkkel könnyebb volt valamit érzelmileg megfogni, hiszen bennük éppen az a csodálatos, hogy olyan finoman vibrálnak az élet dolgaira. Ez a darab egyfajta intellektuális egymásnak feszülés, az értelmi dolgokat helyezi előtérbe, melynek mélyebb, érzelmi vonulatának kibontása izgalmas feladatnak ígérkezik.

Az előadást tehát december 16-án láthatja a váci közönség először, melyre jegyeket már lehet kapni.