AKTUÁLIS HÍREK


A SZÍNHÁZ VOLT, VAN, LESZ...
2017. december 20.
Egy év alatt nagyon sok minden történhet egy ember, de ugyanúgy egy intézmény életében is. A színház mozgalmas éven van túl. Kis Domonkos Márkot, a Váci Dunakanyar Színház igazgatóját kérdeztem, mi mindent hozott a színház számára 2017 és mit tartogat a jövő?

 

Fehérvári Fruzsina: Épp most vagytok túl egy bemutatón, melyben te alakítottad az egyik főszereplőt. Hogy sikerült az előadás?

Kis Domonkos Márk: Yasmina Reza, magyar származású francia írónő Művészet című komédiáját mutattuk be december 16-án. Nagyon boldog vagyok, mert jól vette a közönség. Bakos-Kiss Gábor, és a Serge-t játszó színművész Csórics Balázs is osztálytársam volt a színművészetin. Régen nem dolgoztunk így együtt, a főiskolai évek emlékét hozta vissza a próbafolyamat. Feszített tempójú munka volt, de a végeredmény szempontjából nagyon sikeres. Reméljük, hogy ez lesz a következő sikerdarabja a színháznak. Január 26-án és február 16-án látható legközelebb Vácon a darab, de már most van rá érdeklődés más játszóhelyek részéről is. Szentendrén például már biztosan bemutatjuk márciusban. Reméljük, hogy az előadás a Megadom magamhoz hasonló utat fog bejárni, hiszen az a 2016 áprilisi bemutató óta még mindig repertoáron van, legutóbb november végén Salgótarjánban 1800 néző előtt játszottuk.

 

F.F.: Milyen volt a színház 2017-es éve?

K.D.M.: Azt gondolom, hogy egy fantasztikus év vége felé közeledünk. Még lesz előadásunk a mai napon is, októberi bemutatónk, a Még egyszer hátulról, - mely a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal szoros együttműködésből született, - nagy örömünkre december 22-én újra megtölti a nézőteret Vácon. Valamint egy fergeteges Operett gálával várjuk az előszilveszterezni vágyókat december 30-án. Amit mindenképpen kiemelnék, mert nagy büszkeségre ad okot, az a tavaly óta 4 napossá bővült Kaleidoszkóp versfesztivál befogadása volt. A vándorfesztivál helyszíne már második éve a Váci Dunakanyar Színház, most bizonyosodott be igazán, hogy tényleg otthonára talált itt. A fesztiválon, 1500 néző és versenyző fordult meg. Működésünk sikerességét összességében a számok is hűen tükrözik, a fejlődés a tavalyi évhez képest számottevő. Míg 2016-ban 76 előadásunk volt Vácon és 19 tájelőadás, addig 2017-ben 102 itthoni, és 18 tájelőadás, tehát összességében 95-ről 120-ra növekedett az előadásaink száma. Ezek nagyon szép és bíztató eredmények, melyek igazolják a Váci Dunakanyar Színház szükségességét és létjogosultságát. Nehéz, dolgos év áll mögöttünk, de látjuk a jövőt, és az mindannyiunknak erőt ad.

 

F.F: Mik a tervek a jövőre? Mi a következő nagy esemény a színház életében?

K.D.M.: 2018-ban 5 éves lesz a működésünk, ezért április 7-én egy bemutatóval készülünk, mely Szakonyi Károly: Adáshiba című darabja lesz. Ez egy igazi nagy és 100%-ban saját produkció, minden részletét mi dolgozzuk ki. Reméljük, hogy szép előadásszámot tudunk majd elérni az ország számos pontján. És hát természetesen készülünk egy kiállítással is, ami a Váci Dunakanyar Színház elmúlt 5 évét hivatott bemutatni Lencsó László rendezésében, aki mondhatjuk, hogy már állandó kiállítás rendezője a színháznak. Áldott, békés, boldog karácsonyt, valamint a Váci Dunakanyar Színház előadásaiban gazdag, boldog Új Évet kívánok az összes volt, jelenlegi és jövőbeni nézőnknek!