W. GOMBROWICZ: YVONNE, BURGUNDI HERCEGNŐ

Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház koprodukciója

Fülöp herceg szokásos délutáni sétája közben egy borzalmasan csúf és visszataszító lányra lesz figyelmes. A herceg barátai kíméletlen és szemtelen gúnyolódásba kezdenek, ám Yvonne tudomást sem vesz megaláztatásáról. Hallgat. Hallgatása pedig olyannyira felbosszantja Fülöpöt, hogy elhatározza, feleségül veszi a tohonya torzszülöttet, mert hittel vallja: „Mindenkinek jut valaki, aki megőrjíti”.

S bár az udvar teljesen megbotránkozik a képtelen döntésen, a szülők remélve, hogy fiuk felhagy a gyerekes játékkal, színleg mellé állnak. Fülöp „tréfájában” azonban nincs megállás. Yvonne-t a palotába viszik, ahol alaposan megbolygatja az eddig vélt harmóniát és a fennálló rendet. A lány a körülötte lévők taszító tükörképévé válik, és bosszantó hallgatásával mindenkit „szóra bír”. Jelenléte régi titkokat, elhallgatott, ocsmány bűnöket hoz felszínre.   Némaságának hangja van.

És bizony ebből a kellemetlen helyzetből csak egyetlen kiút van, a gyilkosság. Mert az udvarnak le kell győznie ezt a riasztó, saját bűnüket megrajzoló akadályt.

Witold Gombrowicz szatirikus darabja groteszk élccel és éles humorral festi meg az alakoskodás tiszta allegóriáját.

Jaroslav Fedoryshyn különleges koncepciója engedett a darab eddig megszokott játékhagyományából, és egy csodálatosan szép színésznő kapta meg a főszerepet. A vonzó Yvonne-karakter megformálása még inkább megerősít minket abban, hogy valójában az udvar a torz és az ocsmány.

Szereposztás:

Yvonne: Pataki Szilvia
Ignác király: Kaszás Mihály
Margit királyné: Vándor Éva
Fülöp herceg trónörökös: Havasi Péter
Cirill: Kis Domonkos Márk
Kamarás: Ivaskovics Viktor
Iza udvarhölgy: Szabó Erika
Ciprián: Pásztor Tibor
Yvonne nagynénje: Molnár Gyöngyi
Innocent udvaronc: Smál-Szilaj Gábor

Díszlet, jelmez: Alla Fedoryshyna
Fordította: Pályi András
Dramaturg: Deés Enikő
Rendezőasszisztens: Fehérvári Fruzsina
Rendező: Yaroslav Fedoryshyn

Az előadás időtartama kb. 140 perc két részben.