SAJTÓFIGYELŐ

BESZÉLGETÉS SCHERER PÉTERREL | HAZAI 2023.02.16

A Nézőművészeti Főiskola című előadás lassan 20 éve színpadon van és a Váci Dunakanyar Színházban is már sokadjára rendezték meg teltházzal. Még a pótszékekre is várólista volt a nagy érdeklődés miatt. Scherer Péter színművész az interjú során elmondja, hogy miért toplistás a váci színház a színészek számára, és azt is megtudhatjuk, milyen a viszonya Mucsi Zoltánnal akivel számos produkcióban dolgoztak együtt, és akivel ezúttal is együtt állt színpadra a Nézőművészeti Kft. -ben. Műsorvezető: Ádám Lakatos
Link: https://www.facebook.com/watch/?v=774462190927009&ref=sharing

Váci Hírnök

2022. október. 11.
A GYERMEKEK ELŐTT IS NAGYOBBRA NYÍLIK A SZÍNHÁZ KAPUJA
Friss tervekkel kezdi a 2022/2023-as évadját kedvelt színházunk, a Dunakanyar. Úgy tudom a színház vezetősége szeretné, ha a felnőtteknek szóló remek előadások mellett színvonalas gyermek- és ifjúsági színházi előadások gazdagítanák a repertoárt.
Ennek kapcsán beszélgetünk a Dunakanyar Színház igazgatójával, dr. Varga Katalinnal, és a Holdvilág Kamaraszínház művészeti vezetőjével, Koltai Judittal.
- Hogy is kezdődött?
- Varga Katalin.: A színház megújulása során is szerettünk volna már külön figyelmet szentelni az egészen kicsiknek, de sajnos a világjárvány miatti lezárások mindeddig nem tették lehetővé, hogy hosszabb távra tervezve folyamatos gyermekműsor kínálatunk legyen. Viszont most elérkezett az idő, az Égiek pedig hozzánk irányítottak egy különleges és nagyon kedves – nem mellesleg kiváló szakmai múlttal és kvalitással rendelkező csapatot is – így a Holdvilág Kamaraszínházzal közösen ezt a tervünket is valóra válthatjuk!
- Koltai Judit: Talán nem baj, ha picit messzebbről indulok. A 28. évadját kezdő független színházunk megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy többféle műfajban többféle korosztályt szólít meg bízva abban, hogy a gyerekeknek szóló előadásaival megszeretteti a színházat, a „színházba járást”… Ma már elmondható, hogy – úgy tűnik – tervünket siker koronázza, hiszen a Holdvilág Kamaraszínház leginkább a fiatalabb korosztály körében ismert és kedvelt. Mindazonáltal repertoárunkban több zenés mesejáték és bábos – élőszereplős játék mellett fellelhető drámai abszurd, groteszk komédia és versszínházi performance, de még musical is.
- Milyen előadásokat hoznak hozzánk? És miért pont ezekre esett a választás?
- K. J.: Az év hátralévő részét már leegyeztettük. Minden hónapban más és más előadást hozunk Vácra. Október 20-án a BODZA TITKOS MESÉI című zenés – táncos bábjátékot láthatják a nézők, amit koprodukciós partnerünk, a Batyu Színház nálunk mutatott be az elmúlt évben, Kontha Nelli rendezésében. Az interaktív játékot nagyon szerették az óvodások és óvó nénik is, s boldogan vettek részt a játékban a sulisok a tanító nénijükkel. A hősnő, Bodza sorra találkozik olyan ismeretlen és izgalmas lényekkel, akik megtanítják őt elfogadni a barátai gyengeségeit és felfedezni, elismerni őket. November 28-án a TÖK MAGDA KALANDJAI – A CSODASZÉRUM zenés mesejátékot hozzuk el a Dunakanyar Színházba. A darab Gáti István tündéri verseskötete alapján született, azt olvasva kértem őt meg, hogy írjon nekünk ebből egy jó kis verses mesejátékot. Először meglepődött, de boldogan vállalta, így megszületett a zenés mese, „recept nélkül”. A szöveget Barvich Iván magyar népzene-feldolgozásokkal gazdagította, én pedig örömmel rendeztem meg. A mű közvetlenül a Covid – járvány idején született, nem csoda, hogy kapcsolódik is hozzá. Azt szerettük volna megmutatni kicsiknek és nagyoknak, hogy a baj leküzdhető, a betegség legyőzhető. Ugyanis Tök Magda és családja arra vállalkozik, hogy megszerzi a csodaszérumot, ami eltünteti majd a veszélyes kórt, s ezzel megmenti Tökországot, s annak egész népét, hiába áskálódik a gonosz és hisztis Lisztharmat… December hónap az ünnepé. Ennek jegyében Vácra is megérkezik a Télapó! Pontosabban a TÉLAPÓ GYERE MÁR! című zenés mesejáték, egészen pontosan december 5-én. Nagy az izgalom, mert Rudolf, a rénszarvas leszakadt a szánról és eltévedt a téli erdőben. Közben Krampuszi és Krampusza sürgölődnek az ajándékcsomagok összeállításánál, de semmi sem úgy alakul, ahogy kellene… Előkerül Rudolf, de hol van Télapó? Talán a gyerekek segítenek megtalálni… Ezt az előadást nagy sikerrel játsszuk évek óta Pintér Gábor rendezésében.
- Elég sok gyermekeknek játszó társulat járja az országot. Miért pont a Holdvilág Kamaraszínházra esett a választás? - fordulok az igazgató asszonyhoz.
- V. K.: Mondhatnánk, hogy a véletlen, vagy a szerencse közbeszólt, de inkább úgy érezzük, hogy a Gondviselés. Volt, aki segített egymásra találnunk, de a Holdvilág szakmailag és emberileg is hordozza mindazokat az értékeket, amelyre rá merjük bízni magunkat és a legfiatalabb közönségünket is. Ahogy róluk írták: „sokan szeretik a Holdvilágot azért, mert a gyerekelőadásaikban nincs „leereszkedés”, nincs gügyögés. Szórakoztató előadásaikkal is komolyan veszik a nézőt, legyen az bármilyen korú.” Nem utolsó sorban Koltai Judit önmaga is garancia; de hamar kiderült, hogy szándékok, tervek, hozzáállás és hozzáadott lelki-emberi értékek terén nagyon hasonlóan gondolkozunk, így belevágtunk.
- Azt már tudjuk, mit terveznek 2022-re, de hogyan tovább 2023-ban?
- K. J.: Januárban a Cinóber című darab ősbemutatóját tervezzük bemutatni a fiatalság számára, de sok zenés mese- és bábos játék van még a tarsolyunkban a kisebbeknek. Örömmel jön RÉMUSZ BÁCSI és a LÁNY A SÁRKÁNYHAJÓBAN a „bábos szekció” képviseletében, és szívesen hozunk további mesejátékokat, pédául a MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A CINKOTAI KÁNTOR-t, az ÓZ! VARÁZSLÓ-t, a SEGÍTSÉG, EMBER!-t, vagy épp’ az ÁGACSKÁ-t… Ha pedig valami nagyon tetszett, akár szívesen elhozzuk újra.
- V. K.: Lelkesen és izgalommal készülődünk mi is. A város és a térség óvodáiban és a kisiskolások között már egyre nagyobb az érdeklődés, így bizakodva tekintünk a közös munka elé.
- Köszönöm a beszélgetést, s várjuk a folytatást.
Link: https://www.facebook.com/vacihirnok/posts/pfbid0wjkT1BeXk2psGfAUkX1iR6ZbhFP8dVP4wCbYS4ZynMnKizyidFYcdujKzZgviL7Kl

A Váci Dunakanyar Színház vendégjátéka a Bethlenben

A Váci Dunakanyar Színház először mutatja be legújabb saját produkcióját Budapesten.
Karinthy Ferenc Dunakanyar című művét egy fiatal csapat dolgozta át, és változtatta meg egyedi és különleges hangulatú előadássá. Az előadás műhelytitkairól, és létrejöttéről a két szereplő, Nagyabonyi Emese és Molnár Bence mesélt nekünk.

Molnár Bence:

Amikor először elolvastam a művet, már akkor megtetszett; nagyon megfogott a szereplők közti viszony aktualitása. Bár a szöveg hangvétele egy kicsit régies, ennek ellenére a férfi és nő közötti játszmát, a státuszjátékot nagyon modernnek találtam már akkor, ezért gondoltam, hogy ez egy izgalmas alapanyag, amivel érdemes foglalkozni. Aztán a próbafolyamat elején a rendező kért minket, hogy próbáljuk elolvasni úgy a szöveget, hogy a vendég a nő és a kávéfőző a férfi, tehát megcseréljük a nemeket. Nagyon izgalmas volt így elolvasni, hiszen sokkal aktuálisabb fordulatok és kétrétűbb jelenetek születtek ezáltal. A dramaturgokkal kicsit átdolgoztuk ennek mentén az eredeti szöveget, de a nagyja ugyanaz maradt, a történetet nem írtuk át. Igazából csak formailag változtattuk meg és ettől született egy modern, szívhez szóló történet.

Nagyabonyi Emese:

Amikor először olvastam ezt a szöveget, akkor az volt az intuícióm, hogy sokkal szívesebben játszanám a férfi szerepét. Úgyhogy én nagyon boldogan fogadtam ezt a csavart a történetben, sőt, emiatt azt hittem, hogy ez könnyedén fog menni nekem. Nyilván amikor elkezdtünk dolgozni, kiderültek a buktatók, jöttek a kérdések, és magam is rájöttem, hogy a karakter, a nagy hódító, a kezdeményező, a talán picit érzéketlen szereplő vagy szerepkör valójában távol áll tőlem. Az előadás két síkon játszódik; egy pici betekintést nyújt a karakterek múltjába, ezek a visszaemlékező részek. A másik sík a jelen, ami akkor ott a kávéházban történik. A nehézsége az volt, hogy ezekben a részekben a rendező egyfajta természetes lazaságot kért tőlünk, és csak a visszaemlékezéseknél adhattuk ki magunkból igazán a nagy drámát és érzelmeket. Egy ideig ez volt a legnagyobb kihívás: bizonyos részeknél kőkeményen, könnyekkel és valódi nehézségekkel, szenvedésekkel kell megeleveníteni a jeleneteket, aztán nagyon gyorsan váltani és lazán csevegni tovább.

Május 10-én, 19 órakor lesz látható az előadás Budapesten, a Bethlen Téri Színházban.

Jegyek a Jegy.hu oldalán keresztül vásárolhatóak.

Link: https://www.bethlenszinhaz.hu/2022/05/09/a-vaci-dunakanyar-szinhaz-vendegjateka-a-bethlenben/

SAJTÓHELYREIGAZÍTÁSOK A SZÍNHÁZHOZ KÖTŐDŐ VALÓTLAN ÁLLÍTÁSOK MIATT
A Váconline nevű sajtóorgánum helyreigazításai„ABBAN HISZÜNK, HOGY AMIT SZÍVBŐL CSINÁLUNK, AZ MŰKÖDNI FOG"
Pesti műsor 2021-12. szám / Pavlovics Ágota
"A színház a maga magasztossága mellett Vácon mégis igyekszik közvetlen is maradni. Értő és az előadásokkal együtt élő közönségünk van, jó fogadtatásra találtak saját darabjaink is. A művészek is szeretik ezt a közvetlen hangulatot, örömmel jönnek hozzánk, szívesen beszélgetnek a nézőkkel. Az előadások kiválasztásánál mindig igyekszünk a helyi sajátosságokat is figyelembe venni."

https://www.pestimusor.hu/index.php?sect=szinhaz&alsect=cikk&id=12610
2021. december 11.

 

MAGYAR A MAGYARNAK
Csáki Judit kritikája - Revizoronline

"Horváth János Antal transzparens előadást rendezett, ami – tekintve a népes szereplőgárdát, valamint a bohózati szerepcseréket és kavarodásokat – nem kis dolog."
https://revizoronline.com/hu/cikk/9106/szigligeti-ede-mohacsi-testverek-horvath-janos-antal-liliomfi-vaci-dunakanyar-szinhaz
2021. július 05.


SZÍNHÁZI FESZTIVÁLT RENDEZNEK A SZENTENDREI SKANZENBEN
A programban lesz Liliomfi és Háy János-darab is.
"Szigligeti Ede Liliomfi című darabja június 25-én látható a Váci Dunakanyar Színház produkciójaként."

https://24.hu/kultura/2021/05/28/szinhazi-fesztival-szentendrei-skanzen-dunakanyar-liliomfi/
24.hu - Kultúra
2021. május 28.


“IGYEKSZÜNK MINÉL SZÉLESEBB SKÁLÁRÓL VÁLOGATNI” – MOLNÁR BENCE A VÁCI SZÍNHÁZ MŰVÉSZETI VEZETŐJE
"... Így a jövő évadban, a számos budapesti produkció mellett, vendégül látunk izgalmas előadásokat vidékről – Győr, Kaposvár, Szeged, Szombathely, Debrecen – és a határon túlról – Temesvár, Szatmárnémeti, Szabadka, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad – egyaránt. A vágyunk nem más, mint hogy Vác egy kulturális találkozási ponttá váljon. Egy hely, ahová minden magyar területről érkeznek előadások..."
https://szinhaz.online/molnar-bence-vaci-szinhaz/
2020. július 2.


"VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZ, HOGYAN TOVÁBB?"
"... Ha egy-egy előadás célja a szórakoztatás, a kikapcsolás, a nevetés becsempészése hétköznapjainkba, akkor azt valós tartalommal, színvonalas eszközökkel és színészi játékkal tegye. Az előadásokat ezen szempontok mentén választjuk ki..."
https://dunapartprogram.hu/vaci-dunakanyar-szinhaz-hogyan-tovabb/
2020. szeptember 9.